0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Blog

Malformațiile uterine și sarcina

by in Blog 10/24/2021

Incidența malformațiilor congenitale uterine este de 3-5% și acestea apar ca urmare a defectelor de fuziune și/sau resorbţie ale ductelor Muller, în cursul organogenezei. Consecințele acestor anomalii asupra patologiei ginecologice, dar mai ales obstetricale dau o importanţă deosebită studiului embriogenezei şi organogenezei si atrag atenţia asupra necesităţii examenului clinic şi paraclinic al aparatului reproducător feminin încă de la naștere.

Uterul este un organ cavitar în formă de pară răsturnată de 6 – 8 centimetri înălțime și 3 – 4 centimetri lățime ajungând ca dimensiunile lui să fie de 30 de centimetri la sfârșitul sarcinii. Partea de jos a uterului este inserată în vagin și se numeste cervix. De fiecare parte a fundului uterin se desprind trompele uterine care reprezintă locul de întâlnire dintre ovocit și spermatozoizi și aici este locul unde va avea loc fecundarea.

Atunci când uterul diferă ca formă și structură încă de la naștere, înseamnă că femeia prezintă o malformație uterină congenitală .Există și posibilitatea apariției anomaliilor uterine în decursul vieții ca urmare a unor infecții sau tratamente. Majoritatea femeilor nu știu că au o anomalie uterină, și o descoperă întâmplător în urma unui control de rutină la ginecolog sau în urma investigațiilor amănunțite pentru infertilitate.

Cele mai frecvente complicaţii ale pacientelor cu malformaţii uterine congenitale sunt: infertilitatea, avortul spontan, naşterea prematură sau travaliul distocic în situaţiile în care sarcina a evoluat până la termen. Spre exemplu, riscul de naștere prematură la o pacienta cu uter septat este de 2 ori mai mare.

Din acest punct de vedere se impune diagnosticul neîntârziat, complet și corect al malformațiilor uterine și corecția chirurgicală a acestora înainte de a concepe o sarcină. În prezent, cel mai des utilizate metode de diagnosticare, sunt ultrasonografia tridimensională (USG-3D) , histerosalpingografia, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), histeroscopia diagnostică (endoscopie uterină).

Cel mai des intâlnite malformații uterine sunt:
1.Uterul septat (interiorul uterului este divizat de un perete muscular sau fibros, numit sept) reprezintă jumatate din totalul cazurilor. Uterul septat poate duce la apariţia malformaţiilor fetale, cazuri descrise de Heinoven încă din anul 1999. În primul trimestru de sarcină, riscul de avort spontan la aceste paciente este estimat între 28% și 48%, iar în trimestrul al doilea scade la 5%. Diagnosticul este pus cu usurință prin ecografie 3D iar tratamentul constă în secționarea septului cu ajutorul histeroscopului.

2.Uterul unicorn (are jumătate din marimea unui uter normal și are doar o singură trompă uterină ). Se poate obține o sarcina, însă acest tip de uter ridică foarte multe riscuri de complicații de-a lungul sarcinii cum ar fi nașterea înainte de termen.

3.Uterul bicorn, destul de rar întâlnit, are formă de inimă, având o desparțitură în partea de sus. Femeile cu uter bicorn suferă deseori avorturi spontane însă 60% dintre femeile care prezintă această malformație au șansa de a da naștere unui nou-născut viu.

4.Uterul didelf se caracterizează prin două utere independente, două cavităţi vaginale separate printr-un perete sagital, fiecare trompă uterină fiind ataşată de uterul ipsilateral. Uterul didelf este compatibil cu sarcina.

5.Uterul arcuat nu pune nici un fel de problemă și este de fapt, un uter normal, dar în partea superioară prezintă o ridicătură, însă fără ca aceasta să împiedice femeia să rămână gravidă sau să ducă o sarcină la bun sfârșit.

Surse:
1. Acién P. Incidence of Müllerian defects in fertile and infertile women. In: Hum Reprod. 1997, 12(7), p. 1372-1376
2. Cfian M. Studiu clinic și statistic al evoluției sarcinei pe uterul malformat. În: Jurnalul de Chirurgie, Iaşi, 2011, Vol. 7, 2, p. 232-237.
3. http://revistaginecologia.ro/system/revista/1/38-42.pdf Managementul gravidelor cu malformaţii uterine congenitale – prezentare de cazuri –
4. 16. Kurjak A., Chervenak F.A., Vlădăreanu R., – Tratat de ultrasonografie în Obstetrică Ginecologie, Donald School, A treia ediţie, Editura Medicală Amaltea, Bucureşti, 2012, 746-806.

Dr Diaconu Roxana, medic rezident Obstetrică-Ginecologie

    Programări