0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Obstetrica si Ginecologie

Obstetrică și Ginecologie

Obstetrica este specialitatea medico-chirurgicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și pe când posibil, preîntâmpinarea problemelor de dezvoltare ale fătului, respectiv problemelor de sănătate ale mamei în timpul sarcinii, precum și asigurarea nașterii copilului la termen și în condiții de siguranță. Ginecologia se ocupă cu identificarea și tratamentul malformațiilor, disfuncțiilor și afecțiunilor aparatului reproducător feminin indiferent de vârstă ( infecții genitale, boli inflamatorii pelvine, amenoree, dismenoree, sângerări genitale, incontinență urinară, prolaps genital, tumori benigne și maligne etc.) În practică, ele se regăsesc adesea împreună sub denumirea de „obstetrică-ginecologie” sau „obstetrică și ginecologie”.

Cele mai comune terapii chirurgicale pe care specialiștii noștri ginecologi le practică sunt:

  • histeroscopia (inspecția cavității uterine în scop diagnostic sau curativ);
  • laparoscopia (inspectarea unei cavități a corpului și manevre chirurgicale sub ghidaj endoscopic, prin trei sau mai multe incizii mici de doar 1,5 cm)
  • conizația (procedură chirurgicală cu rol dublu, atât diagnostic cât și terapeutic, prin care se îndepărtează un fragment în formă de con din colul uterin, astfel încât fragmentul să conțină întreaga leziune împreună cu zona de transformare și cu o parte din canalul endocervical)

Despre una dintre cele mai întâlnite afecțiuni- endometrioza- ne poate spune mai multe Dr.Radu Maftei- medic specialist Obstetrică-Gineocologie

“Endometrioza este o afecțiune benignă caracterizată prin prezență de celule endometrial like în afara cavității uterine. Este o boală cu un caracter progresiv, de la un ciclu menstrual la altul, cu o incidență de 10% în populația generală și peste 40% în populația infertilă.

Cea mai frecventă și cunoscută localizare a endometriozei este cea ovariană, cunoscută sub denumirea de endometriom sau chist endometriozic. Chistul endometriozic poate fi pe un singur ovar sau pe ambele ovare, iar dimensiunea acestuia poate varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Deși, de cele mai multe ori, dimensiunea chistului se corelează cu simptomatologia pacientei aceasta nu este o regulă. Pot fi chisturi de endometrioză care sunt asimptomatice deși au o dimensiune crescută, la fel cum pot fi leziuni de endometrioză de dimensiuni reduse ce determină o simptomatologie zgomotoasă.

O altă localizare frecventă a endometriozei este cea de la nivelul mușchiului uterin, situație în care, spunem că pacienta suferă de adenomioză.

Alte localizări ale endometriozei: intestin, vezica urinară, uretere, nervi, ligamente uterosacrate, peritoneu, plămâni.

Cele mai frecvente semne și simptome întâlnite la pacientele cu endometrioza sunt:

Dismenoreea – durerile menstruale

Dispareunia – durerea la contactul sexual

Disuria – jena/durerea la urinat

Dischezia – dificultăți la defecație.Tulburări de tranzit la menstră sau perimenstrual.

Durerea pelvină cronică

Sângerări menstruale devenite abundente în ultima perioadă

Diagnosticul de endometrioză este stabilit pe baza examenului clinic, anamneza precum și investigații paraclinice (ecografie endovaginală, RMN cu substanță de contrast și protocol de endometrioză) sau chirurgical prin laparospcopie.

În ceea ce privește impactul negativ al endometriozei asupra fertilității, acesta este cauzat în principal de diminuarea rezervei ovariene (fie în contextul creșterii chisturilor de endometrioză fie în urma intervențiilor chirurgicale repetate). Din cauza aderențelor apărute ca reacție la prezența endometriozei în pelvis, anatomia pelvină normală este modificată cauzând astfel dificultăți în reproducere. Pacientele cu endometrioză, în special formele cu localizare ovariană, au o calitate mai slabă a ovocitului.

Tratamentul endometriozei:

Tratamentul medicamentos cel mai frecvent utilizat în endometrioză este cel cu progestative sau contraceptive orale combinate. Însă un lucru important este selecția cazurilor la care acest tip de management se potrivește.

Tratamentul chirurgical – se preferă abordul laparoscopic pentru astfel de cazuri deoarece acesta oferă o vizibilitate mai bună și folosește instrumente fine ce permit abordul unor zone greu accesibile din pelvis.

În cazul pacientelor cu endometrioză și infertilitate este foarte important un bilanț complet al cuplului înainte de a decide care din tehnicile de reproducere umană asistată este cea optimă.

Endometrioza poate deveni o boală invalidantă cu un puternic impact negativ asupra calității vieții în cazul în  care aceasta nu este diagnosticată în stadii incipiente sau în cazul unui management suboptimal.”

    Programări