0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Fertilizare in vitro

Fertilizare in vitro

Fertilizarea in vitro

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcină în condițiile unor raporturi sexual normale, fără a utiliza metode contraceptive, timp de 1 an sau de 6 luni (când vârsta pacientei este mai mare de 35 de ani). Studiile din domeniu au arătat faptul că, statistic vorbind, cauzele infertilității sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei: 30% din cazurile de infertilitate se datorează unor probleme feminine și 30% masculine. Alte 30% au cauze mixte, iar în restul de 10% motivele infertilității rămân necunoscute.

Reproducerea umană asistată medical (RUAM) reprezintă ansamblul tehnicilor și practicilor clinice sau biologice care permit procrearea în afara procesului natural, adică fără act sexual, ci la indicația și prin intervenția medicului. Un exemplu în acest sens este fertilizarea in vitro (FIV).

Fertilizarea in vitro presupune mai multe etape care, împreună, constituie un ciclu FIV. Procesul începe cu administrarea unui tratament hormonal pentru a stimula ovarele să producă și să matureze mai multe ovocite. Acestea sunt recoltate ulterior printr-o tehnică numită puncție, numărul optim de ovocite fiind între 9 și 14. Ovocitele sunt apoi fertilizate cu spermă în condiții de laborator, iar embrionii sunt cultivați și atent monitorizați.

După 3-5 zile, cei mai buni embrioni sunt transferați în uter, iar restul embrionilor sunt congelați. Ghidul românesc de bună practică privind tratamentul infertilității recomandă transferul a maxim 2 embrioni. Din acest motiv, circa 20% din sarcini sunt multiple (cu gemeni). În general, rata de obținere a unei sarcini (adică de reușită a unui ciclu FIV) este de 30-35%. Aceasta depinde de vârsta femeii și este mai mare cu cât femeia este mai tânără.

Când merită să luăm în considerare și chiar să apelăm la fertilizarea in vitro?

Iată câteva dintre situațiile în care fertilizarea in vitro reprezintă o soluție pentru a putea avea copii:

  • când trompe uterine ale femeii sunt absente, obturate sau ligaturate;
  • când femeia suferă de afecțiuni precum endometrioză severă;
  • când femeia prezintă disfuncții ovulatorii;
  • când femeia este la o vârstă reproductivă avansată;
  • când bărbatul produce o concentrație sub medie de spermatozoizi;
  • când spermatozoizii bărbatului prezintă mobilitate redusă, morfologie <4%, grad de fragmentare ridicat al ADN-ului etc.;
  • când unul sau ambii parteneri suferă de o boală genetică moștenită pe care nu doresc să o transmită mai departe (iar embrionii obținuți prin fertilizare in vitro pot fi testați genetic pentru boala respectivă, urmând a fi transferați în uter doar cei care nu prezintă gena sau mutația genetică periculoasă, în vederea obținerii unei sarcini cu un făt sănătos);
  • când unul sau ambii parteneri suferă de infertilitate din cauze necunoscute;
  • când există alte motive întemeiate pentru a amâna conceperea unui copil până după vârsta de 40 de ani, ca de exemplu înaintea unui tratament oncologic, sau din lipsă de partener/parteneră, cazuri în care se poate opta pentru crioprezervarea fertilității (social freezing), adică recoltarea și congelarea ovocitelor sau a spermatozoizilor.

Pentru programări la unul dintre cei mai buni medici specialiști din clinica Origyn te rugăm să nu eziți să suni la oricare dintre numerele de telefon: 0751 263 263 sau 0756 379 565

 

 

 

    Programări