0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Blog

Testele ERA EMMA ȘI ALICE

Un aspect mai puțin verificat în practica de zi cu zi este “starea de sănătate a endometrului”.Igenomix (producătorul binecunoscutului test de evaluare a receptivității endometriale – ERA test) a dezvoltat două noi teste pentru evaluarea endometrului.

ERA test: Endometrial Receptivity Analysis

Patentat încă din 2009, testul ERA evaluează prin NGS expresia celor mai frecvente 248 de gene implicate în procesul de implantare, permițând aflarea ferestrei optime de implantare embrionară. Aplicabilitatea clinică a testului ERA la pacientele cu eșec de implantare a fost susținut de studiile conduse de Ruiz-Alonso et al. în 2013 și 2014.

Indicațiile testului ERA:

  1. Eșecuri repetate de implantare
  2. Paciente cu endometru morfologic normal după intervenții chirurgicale pentru anomalii congenitale uterine
  3. Paciente cu endometru atrofic sau hipertrofic

Biopsia pentru testul ERA se va lua în ziua în care, teoretic, ar trebui să se facă embriotransferul. Pregătirea endometrului pentru embriotransfer se va face după protocolul intern al fiecărei clinici, important este ca embriotransferul să fie făcut pe un ciclu pregătit identic cu cel pe care s-a făcut biopsia.

Rezultatul testului va arăta daca endometrul este “înainte de fereastra de implantare” în “fereastra de implantare” și “post fereastra de implantare”. În funcție de rezultat, tratamentul cu progesteron se va prelungi sau scurta.

EMMA test: Endometrial Microbiome Metagenomic Analysis

Human Microbiome Project Consortium din 2012 a concluzionat faptul că unele microorganisme și genomurile acestora sunt primordiale pentru sănătatea organismului.

Recent s-a descoperit faptul că variații patologice ale lactobacililor de la nivel endometrial joacă un rol în infertilitate (Moreno et al. Am J Obstet Gynecol,2016). Testul EMMA verifică dacă microbiomul de la nivelul cavității uterine este optim pentru implantare.

Deși testul EMMA poate fi util în optimizarea ratei de succes la toate pacientele ce efectuează o procedură de embriotransfer, testul se adresează cu precădere pacientelor cu eșecuri repetate de implantare. Cu ajutorul ultimei generații de tehnici de secvențiere genomică (NGS), testul analizează profilul complet al microbiomului endometrial. Biopsia de endometru se realizează între ziua 15-25 a ciclului menstrual sau în faza secretorie a ciclurilor pentru pregătire de embriotransfer. Pentru pacientele ce efectuează și testul ERA, biopsia este una singură și se recoltează după indicațiile testului ERA.

Diferența între evaluarea microbiomului prin NGS și cultura microbială este faptul că un procent de 20-60% din bacterii nu pot fi cultivate pe medii obișnuite. NGS are avantajul că poate indetifica atât bacteriile ce cresc în mediile de cultură obișnuite, cât și cele care nu cresc în aceste medii.

Rezultatul testului va include următoarele:

  1. Procentul de Lactobacilli în piesa de biopsie
  2. Procentul celor mai frecvente 10 bacterii din cavitatea uterină
  3. Dacă microbiomul endometrial este normal (procent crescut de Lactobacili) sau anormal (procent scăzut de Lactobacilli și/sau prezența de bacterii patogene)
  4. Recomandări de probiotice/antibiotice dacă este cazul

ALICE test: Analysis of Infectious Chronic Endometritis

Endometrita cronică reprezintă o inflamație cronică a endometrului produsă de o infecție cu agenți patogeni.

Deoarece, de cele mai multe ori, endometrita cronică este asimptomatică și diagnosticul ei este dificil de stabilit (este nevoie de histeroscopie cu biopsie endometrială și histologie cu cultură microbială), acest diagnostic se omite frecvent.

Însă, aproximativ 30 % din pacientele cu infertilitate și până la 60 % din pacientele cu eșecuri repetate de implantare au endometrită cronică.  Testul ALICE identifică prin NGS cele mai frecvente bacterii implicate în endometrita cronică. Testul ALICE se adresează tuturor pacientelor ce vor urma o procedură de embriotransfer și în special pacientelor cu eșecuri repetate de implantare unde s-a observat o incidență mai mare a endometritei cronice.

Biopsia de endometru se realizează între ziua 15-25 a ciclului menstrual sau în faza secretorie a ciclurilor pentru pregatire de embriotransfer. Pentru pacientele ce efectuează și testul ERA, biopsia este una singură și se recoltează după indicațiile testului ERA.

Rezultatul testului va indica dacă există bacterii în piesa de biopsie: Enterococcus spp., Enterobacteriaceae, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Mycoplasma spp, si Ureaplasma spp., Chlamydia si Neisseria spp. Dacă exista unul din acești patogeni se va recomanda și un tratament antibiotic.

    Programări