0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Stimularea ovariană

Ce este stimularea ovariană?

          Stimularea ovariană reprezintă al doilea stagiu al tratării problemelor de fertilitate FIV (fertilizare in vitro). Această stimulare este un tratament care are ca principal scop stimularea ovulației în vederea maturizării folicului ovarian, adică a cavității ovarului unde se dezvoltă ovulul. Scopul stimulării ovariene este de a recolta cât mai multe ouă mature din ovarele femeii. Recoltarea multor ouă maximizează șansele ca unul dintre ouă să fie fertilizat, implantat înapoi în uter și să devină un copil sănătos.

Ce trebuie să fac înainte de a începe tratamentul de stimulare ovariană?

          Înainte de a începe stimularea ovariană, trebuie să fiți supusă unor teste extinse de fertilitate. Testarea va include teste de sânge pentru a arăta nivelurile inițiale ale hormonilor din corpul dumneavoastră, permițând medicului dumneavoastră să vă recomande un regim de tratament care vi se potrivește. De asemenea, probabilitatea de a fi nevoită să luați și pilule contraceptive cu câteva săptămâni înainte, astfel încât să putem avea încredere în ceasul dumneavoastră hormonal, este crescută.

Cum funcționează stimularea ovariană?

          Într-un ciclu de fertilizare in vitro (FIV), îți maximizezi șansele de succes prin generarea a cât mai multe ouă mature. Faza de stimulare presupune injectarea de medicamente timp de 8-14 zile, pentru a induce ovarele să producă multe ovule. Faza de stimulare durează mai mult dacă foliculii se maturizează mai lent. Acest lucru se face în speranța că 3 sau mai multe ouă se vor dezvolta în timpul ciclului. De cele mai multe ori, cu cât sunt mai multe ouă fertilizate, cu atât sunt mai mari șansele de sarcină.
          Medicamentele stimulează (și sunt derivate din) doi hormoni cheie, hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul lutenizant (LH). Acești hormoni au următoarele efecte:
          După cum sugerează și numele, FSH stimulează dezvoltarea foliculilor în timpul ciclului menstrual. În mod normal, foliculii non-dominanți mor înainte de ovulație, pe măsură ce nivelurile de FSH scad. Injecțiile cu FSH mențin niveluri mai ridicate de FSH în organism, permițând ovarelor să producă ovule mai mature.
          Chiar înainte de ovulație, nivelurile mai ridicate de estrogen declanșează o creștere a LH, care provoacă ovulația. O „injectare de declanșare” a unei doze mari de gonadotropină corionică umană (hCG), care stimulează ovulația, începe procesul.
          După stimularea ovariană, dar înainte de ovulație, vine faza de recuperare a ovulelor a fertilizării in vitro.

La ce trebuie să vă așteptați în momentul în care începeți tratamentul de stimulare ovariană?

          Procesul sau tratamentul de stimulare ovariană are nevoie de un timp bun de lansare și de o grijă deosebită. O problemă minoră ar putea duce la necesitatea repornirii procesului – o experiență frustrantă și descurajatoare. În același timp, această fază a tratamentului poate fi un moment de mare speranță și așteptare.
          Totuși, în această perioadă trebuie să vă așteptați la următorii probleme care pot apărea ca urmare a procedurii de stimulare ovariană:


          ⦁ Trebuie să vă gestionați medicamentația foarte bine: Medicamentele pentru acest proces sunt adesea complicate. Odată ce luați medicamente pentru a vă stimula ovarele, veți avea nevoie de teste de sânge regulate pentru a măsura nivelurile de hormoni din organism. Pentru că fiecare femeie răspunde diferit la medicamentele FIV, hormonii trebuie ajustați zi de zi pentru a se asigura că sunt stimulați suficienți foliculi și pentru a reduce riscul de sindrom de hiperstimulare ovariană. Probabil veți avea nevoie și de o ecografie pentru ca medicul dumneavoastră să poată monitoriza eficient creșterea de foliculi din ovare.
          ⦁ Trebuie să faceți câteva serii de teste și drumuri la medicul dumneavoastră: Datorită nevoii de analize și consumare a unor medicamente în mod regulat, veți fi într-o continuă comunicare cu echipa dumneavoastră medicală. De asemenea, probabil că va trebui să călătoriți în mod regulat pentru teste. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important să alegeți o echipă medicală în care aveți încredere, precum cea de la clinica Origyn.
          ⦁ Vă veți simți stresată și uneori vi se va schimba dispoziția: Poate nu este surprinzător, având în vedere care sunt cerințele procesului, dar stresul și schimbările de dispoziție sunt frecvente în timpul stimulării ovariene. Schimbările de dispoziție pot fi o combinație de modificări hormonale din corpul dumneavoastră și stresul tratamentului FIV în sine – este adesea greu să le separați pe cele două.

Care sunt efectele secundare ale stimulării ovariene?

Stimularea ovariană poate produce o serie de efecte secundare în rândul persoanelor care au trecut prin această experiență. Aceste efecte pot fi:
          ⦁ Incidența crescută a nașterilor multiple – deoarece sunt eliberate mai multe ouă, există o șansă crescută ca mai multe ouă să se implanteze în uter;
          ⦁ Incidența crescută a avortului spontan si a nașterii premature;
          ⦁ Sensibilitate, umflare sau erupția cutanată a sânilor în cazul în care sunt injectați hormonii;
          ⦁ Schimbări de dispoziție și depresie;
          ⦁ Sindromul de hiperstimulare ovariană, care poate provoca ovare mărite, dureri abdominale și balonare.

    Programări