0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Endocrinologie

Ce este endocrinologia?

          Endocrinologia este o specialitate medicală care se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul bolilor sistemului endocrin. Acest sistem este alcătuit din numeroase substanțe numite hormoni. Acestea sunt secretate de diferite glande și organe din organism (tiroidă, glande paratiroide, suprarenale, pancreas, hipotalamus, ovar, testicul, timus, glanda pineală, glanda pituitară) și provoacă o varietate de efecte importante asupra sănătății.
          Hormonii se găsesc în toate organismele cu mai mult de o celulă și, prin urmare, se găsesc în plante și animale. Ele influențează sau controlează o gamă largă de activități fiziologice, precum creșterea, dezvoltarea, pubertatea, nivelul de vigilență, reglarea zahărului din organism și apetitul, creșterea oaselor și multe altele. De asemenea, problemele hormonale și modul în care acești hormoni funcționează, contribuie la unele dintre bolile majore ale omenirii, precum diabetul, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni hipofizare, anumite probleme sexuale, unele probleme neurologice, apetitul și obezitatea, problemele osoase, cancer etc.

Tulburări hormonale

          Un dezechilibru hormonal poate rezulta din factori genetici sau de mediu.

          Unii sugari se nasc cu probleme hormonale care pot duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi creșterea scăzută.
          Substanțele chimice care perturbă sistemul endocrin, cum ar fi pesticidele sau plumbul, care sunt utilizați în recipientele din plastic pentru alimente, pot duce uneori la probleme hormonale.
          Astfel, există trei grupuri mari de tulburări endocrine:
                  ⦁ glandă nu produce suficienți hormoni. Aceasta este cunoscută sub denumirea de hiposecreție a glandei endocrine
                  ⦁ glandă produce prea mulți hormoni, denumit și hipersecreție.
                  ⦁ Tumorile se dezvoltă în glandele endocrine. Pot fi maligne sau canceroase, dar pot fi și benigne sau non-canceroase.

Bolile sistemului endocrin

          Există multe tipuri de tulburări endocrine. Câteva dintre aceste afecțiuni ale sistemului endocrin sunt:
                  ⦁ Diabet – este o afecțiune care provoacă niveluri ridicate de glucoză în sânge din cauza faptului că organismul nu poate produce sau utiliza suficient insulina pentru a regla glucoza.
                  ⦁ Hipertiroidismul – este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni. Afecțiunea are mai multe cauze posibile, inclusiv inflamația glandei tiroide sau boala Graves.
                  ⦁ Hipotiroidismul – afecțiunea apare în momentul în care tiroida nu produce suficienți hormoni. Este cea mai frecventă tulburare tiroidiană și poate provoca îngreunarea proceselor corporale.
                  ⦁ Acromegalia – apare când organismul produce prea mult hormon de creștere, astfel se poate ajunge la creșterea neobișnuită a oaselor, organelor și a altor țesuturi ale corpului.
          Desigur, există boli ale sistemului endocrin care afectează mai multe glande sau organe din organism.
          Bolile sistemului endocrin pot fi foarte grave, tocmai de aceea vă recomandăm ca în momentul în care aveți diferite simptome sau îngrijorări privind glandele hormonale sau alte organe ce țin de sistemul endocrin, să luați legătura cu medicul specialist pentru un eventual diagnostic și tratament.

Endocrinologie

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor hormonale. De asemenea, medicul endocrinolog știe să aibă în vedere inclusiv  complicațiile care ar putea să apară din cauza dezechilibrelor hormonale.

Dacă medicul tău curant suspectează că ai putea avea o problemă legată de dezechilibrul hormonal, îți poate recomanda să mergi la un consult endocrinologic. Acesta va indica analizele necesare pentru stabilirea diagnosticului precis și va propune o schemă de tratament adaptată nevoilor tale.

Endocrinologul tratează următoarele afecțiuni comune:

  • Infertilitatea de cuplu
  • Sindromul ovarelor micropolichistice
  • Tulburări de menopauză
  • Afecțiuni tiroidiene
  • Tulburări ale metabolismului fosfocalcic
  • Osteoporoza
  • Afecțiuni ale glandelor suprarenale
  • Obezitate

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni endocrine care pot apărea în sarcina este hipotiroidia. Aceasta  necesită tratament de subtituție ajustat pe toată perioada sarcinii în funcție de necesar.

Femeile gravide cu hipotiroidism ( producția insuficientă de hormoni tiroidieni) au nevoie de o monitorizare foarte atentă pe timpul sarcinii întrucât, până în săptămâna 20 de sarcină, glanda tiroidă a bebelușului nu produce hormoni, de aceea în prima jumatate a perioadei el depinde de hormonii mamei.

O altă afecțiune endocrinologică întâlnită în rândul gravidelor ar fi și hipertiroidismul (producția în exces de hormoni tiroidieni). Această afecțiune apărută în timpul sarcinii poate fi dăunătoare atât pentru copil cât și pentru mamă, astfel încât se va administra tratament care va bloca producția de hormoni in exces.

Dacă doriți să vă programați la un consult endocrinologic la Origyn Fertility Center vă rugam să o faceți la numărul de telefon : 0751 263 263 sau folosind formularul online de programări

    Programări