0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Amniocenteza

Ce este amniocenteza?

          Amniocenteza este aspirația de lichid amniotic din cavitatea amniotică și este cea mai comună procedură de testare fetală invazivă. Această probă de lichid amniotic este îndepărtată printr-un ac fin introdus în uter prin abdomen, sub ghidare ecografică. După acest proces, un laborator testează proba, verificând cromozomii bebelușului.
          Amniocenteza este un test de diagnostic. Acest lucru înseamnă că vă spune cu siguranță care este stare de sănătate a fătului. Acesta este diferit de un test de screening care arată dacă copilul dumneavoastră este mai probabil decât alții să aibă o anumită afecțiune. Dacă rezultatele unui test de screening nu sunt normale, vă recomandăm să faceți și un test de diagnostic, cum ar fi amniocenteza, pentru a diagnostica dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune. Rezultatele amnicentezei sunt aproape întotdeauna corecte.

Care este precizia amniocentezei?

          Precizia amniocentezei este de aproximativ 99,4%. Amniocenteza poate fi ocazional eșuată din cauza unor probleme tehnice, cum ar fi incapacitatea de a colecta o cantitate adecvată de lichid amniotic sau incapacitatea de creștere a celulelor colectate atunci când sunt cultivate.

Când trebuie făcută amniocenteza și ce poate descoperi?

          Deoarece amniocenteza prezintă un risc mic atât pentru mamă, cât și pentru copilul lor, testul fetal este în general oferit femeilor care prezintă un risc semnificativ de boli genetice, inclusiv celor care:
          ⦁ Au o ecografie anormală sau screening de laborator anormal;
          ⦁ Au antecedente familiale de anumite defecte congenitale;
          ⦁ Au avut anterior un copil sau o sarcină cu un defect congenital;
          ⦁ Au avut un rezultat anormal al testului genetic în sarcina actuală.


          Amniocenteza nu detectează toate malformațiile congenitale, dar poate fi utilizată pentru a detecta următoarele afecțiuni dacă părinții prezintă un risc genetic semnificativ:
          ⦁ Sindromul Down;
          ⦁ Siclemie;
          ⦁ Fibroză chistică;
          ⦁ Distrofie musculară;
          ⦁ Tay-Sachs și boli similare.

Care sunt riscurile efectuării amniocentezei?

         Complicațiile grave de la amniocenteză sunt rare. Majoritatea femeilor au un disconfort ușor în timpul prelevării lichidului amniotic. Totodată, este posibil să aveți o senzație de usturime când acul intră în piele, să simțiți crampe când acul intră în uter sau să simțiți presiune când lichidul este îndepărtat. După test, medicul vă poate recomanda să nu faceți exerciții fizice sau să faceți sex pentru o zi sau două.
         Unele femei pot avea alte complicații de la amniocenteză, inclusiv:
                 ⦁ Avort. Mai puțin de 1 din 200 de femei (mai puțin de 1 la sută) au un avort spontan după un amniocenteză;
                 ⦁ Infecția uterului;
                 ⦁ Crampe sau scurgeri de lichid amniotic. Aproximativ 1 până la 2 din 100 de femei (1 până la 2 la sută) au aceste probleme;
                 ⦁ Transmiterea infecției copilului tău. Dacă aveți o infecție, cum ar fi HIV sau toxoplasmoza, o puteți transmite copilului dumneavoastră în timpul amniocentezei;
                 ⦁ Probleme cu RH-ul. Amniocenteza poate determina amestecarea unei cantități mici din sângele copilului dumneavoastră cu sângele dumneavoastră.

         Pentru concretizarea unei astfel de testări, luați legătura cu medici specializați. Vă recomandăm cu drag medicii clinicii Origyn, aceștia putând fi găsiți pe www.origyn.ro.

    Programări