0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Tratament stimulare ovariană

Ce este stimularea ovariană?

          Stimularea ovariană este un tratament folosit înaintea altor proceduri de concepție asistată atât pentru a induce ovulația, cât și pentru a crește numărul de ovule eliberate. Acest lucru poate crește șansele de a avea o sarcină. Stimularea ovariană se poate face fie cu medicamente, fie se poate face prin injecții.


          Stimularea ovariană poate precede inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro (FIV). Astfel, în cazul stimularea ovariane în vederea fertilizării in vitro, acest proces reprezintă a doua etapă a tratamentului. Scopul este de a recolta cât mai multe ouă mature din ovarele femeii. Recoltarea multor ouă maximizează șansele ca unul dintre ouă să fie fertilizat, implantat înapoi în uter și să evolueze într-un copil.

Tratament pentru stimulare ovariană

          Într-un ciclu de fertilizare in vitro, îți maximizezi șansele de succes prin generarea a cât mai multe ouă mature. Faza de stimulare presupune injectarea de medicamente timp de 8-14 zile, pentru a induce ovarele sa produca multe ovule. Faza de stimulare durează mai mult dacă foliculii se maturizează mai lent.
          Medicamentele stimulează (și sunt derivate din) doi hormoni cheie, hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul lutenizant (LH). Acești hormoni au mai multe efecte, dintre care precizăm următoarele:

          După cum sugerează și numele, foliculostimulantul stimulează dezvoltarea foliculilor în timpul ciclului menstrual. În mod normal, foliculii non-dominanți mor înainte de ovulație, pe măsură ce nivelurile de foliculostimulant scade. Injecțiile cu foliculostimulant mențin niveluri mai ridicate de foliculostimulanți în organism, permițând ovarelor să producă ovule mai mature.
          Chiar înainte de ovulație, nivelurile mai ridicate de estrogen declanșează o creștere a lutenizantului, care provoacă ovulația. O „injectare de declanșare” a unei doze mari de gonadotropină corionică umană, care stimulează ovulația, poate starta acest proces.
          După stimularea ovariană, dar înainte de ovulație, vine faza de recuperare a ovulelor fertilizării in vitro.

Efectele secundare ale stimulării ovariene

          Raportat la posibilitatea apariției unor efecte secundare, pacienta se poate confrunta cu următoarele:
                  ⦁ Incidență crescută a nașterilor multiple – deoarece sunt eliberate mai multe ouă, există o șansă crescută ca mai multe ouă să se implanteze în uter;
                  ⦁ Incidenta crescuta a avortului spontan si a nasterii premature;
                  ⦁ Sensibilitate, umflare sau erupție cutanată a sânilor în cazul în care sunt injectați hormonii;
                  ⦁ Schimbări de dispoziție și depresie;
                  ⦁ Sindromul de hiperstimulare ovariană, care poate provoca ovare mărite, dureri abdominale și balonare.


          Toate procedurile ce țin de stimularea ovariană trebuiesc făcute cu acordul și sub supravegherea specialiștilor avizați în domeniu, precum cei din cadrul Origyn Fertility Center. Programați-vă o consultație și aflați mai multe informații de la specialiștii clinicii.

    Programări