0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Infertilitatea – ce este, care sunt cauzele și cum se tratează problema care afectează atât de multe cupluri

Ce este infertilitatea?

          Infertilitatea este definită ca fiind incapacitatea de a avea o sarcină după un an de încercări în care cuplul are contact sexual regulat neprotejat. Această problemă afectează aproximativ 7 – 12% din toate cuplurile din SUA și din alte țări dezvoltate, printre care și România.
          Infertilitatea reprezintă o problemă complexa si greu de clasificat, insa in linii mari poate fi împărțită în două tipuri: infertilitatea primară și infertilitatea secundară. Infertilitatea primară înseamnă că un cuplu nu a reușit niciodată să conceapă în timpul vieții lor, în timp ce infertilitatea secundară se referă la incapacitatea de a concepe după o sarcină anterioară reușită.

Care sunt cauzele infertilității?

          Cauzele infertilității pot fi atribuite unor probleme ale bărbatului- infertilitatea de cauză masculina sau ale femeii- infertilitatea de cauza feminină. Uneori vorbim despre o cauză mixtă sau poate fi datorată unor factori necunoscuți- in acest caz se numeste idiopatică. Multitudinea factorilor care contribuie la infertilitate sporesc gradul de ingrijorare și confuzia în rândul persoanelor care nu cunosc un diagnostic ferm si prin urmare diferitele opțiuni de tratament disponibile.

Cum se poate diagnostica?

          Atunci când un cuplu încearcă să conceapă si incercarile se soldează cu eșesc, este normal ca aceștia să ceară ajutorul medicilor lor. Cu toate acestea, în timp ce unele cazuri sunt ușor de diagnosticat și de tratat prin tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale, alte cazuri pot fi mai dificil de diagnosticat și tratat. În cazul bărbaților, cea mai uzuală si folositoare investigatie este spermograma efectuată intr-un centru RUAM, ce ne va arăta o serie de indici relevanți- numarul spermatozoililor, motilitatea acestora, concentrația si morfologia lor, iar rezultatele spermogramei trebuie intotdeauna discutate de parteneri cu un specialist în infertilitate. În ceea ce priveste investigarea infertilitații de cauza feminină, este esențial istoricul medical amanunțit al pacientei, precum si o serie de analize hormonale (AMH, FSH, LH, Estradiol, Progesteron, TSH, Prolactina) si imagistice, in special ecografia endovaginală sau histerosalpingoultrasonografia (HyCoSy), fiecare protocol de investigare a cuplului fiind personalizat in funcție de particulartațile cazului.

          Astfel, pentru diagnosticarea unor astfel de probleme este esențială în cele mai multe cazuri adresarea catre o clinică medicală specializată in infertilitate, precum Clinica Origyn, clinică prezentă în Iași și Suceava.

Cum se poate trata infertilitatea?

          Tratamentul infertilității depinde de cauza și de tipul de infertilitate. Opțiunile de tratament pentru femeile care se luptă cu infertilitatea includ medicamente, intervenții chirurgicale și tehnici de reproducere asistată (ART). De exemplu, femeile care au probleme de infertilitate iau adesea medicamente care stimulează ovulația. În cazul în care cauza infertilității este funcțională (adică are de-a face cu o problemă legată de organele de reproducere), intervenția chirurgicală poate ajuta la rezolvarea problemei. Și bărbații pot solicita ajutor medical folosind ART dacă au probleme precum numărul sau motilitatea scăzută a spermatozoizilor. În cazurile în care nu există o cauză cunoscută, se vorbește de infertilitate idiopatică.

          Pentru cuplurile care au urmat tratamente de fertilitate fără succes sau pentru cei care aleg să nu se reproducă prin aceste metode considerate clasice, există și alte metode alternative, precum fertilizarea in vitro sau adopția. Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficientă formă tehnologică de reproducere asistată, care înglobează o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta cuplurile infertile să obțină o sarcină. De asemenea, adopția devine din ce în ce mai populară pe zi ce trece. Ea permite cuplurilor infertile să primească un copil în viața lor, oferind în același timp dragoste și bucurie unei alte persoane a cărei dorință de a avea un copil este foarte puternică, dar care nu s-a împlinit încă.

Ce soluții există?

          Clinica Origyn, cu sediul in Iași și Suceava oferă o gamă largă de servicii profesionale care vă pot ajuta să obțineți un diagnostic corect al cauzei infertilitații și soluții personalizate pentru ca fiecare cuplu sa aibă șansa obținerii unei sarcini. Oferim pachete și servicii de investigatii precum spermograma si spermocultură, ecografie endovaginală, histerosalpingoultrasonografie (HyCoSy), histeroscopie și laparoscopie, precum si proceduri de reproducere umana asistată precum inseminare intrauterine (IUI), Fertilizare in Vitro- FIV convențional/ICSI/IMSI, vitrificare si stocare de ovocite sau de spermă, testare genetica preimplantațională. Fiecare tip de tratament este ajustat nevoilor cuplului care ni se adresează, iar specialiștii noștri adaptează protocoalele de tratament pentru a avea cele mai mari șanse de reușită.

          În cei 12 ani de activitate, la Origyn Fertility Center s-au născut peste 1000 copii, ceea ce pune această clinică în topul clinicilor de profil din România, lucru posibil doar prin menținerea cel mai înalt standard de calitate a actului medical și răspunderea celor mai exigente cerințe prevăzute inclusiv de protocoalele clinicilor de fertilitate din Europa Occidentală.

    Programări