0751 263 263 - Origyn Fertility Center
0756 379 565 - Origyn Medical Center

Origyn

Cardiologie Iași

Ce este cardiologia și cine se ocupă de acest domeniu?


Cardiologia este o ramură a medicinei care se ocupă de inimă și de bolile asociate acesteia. Această ramură variază de la diagnosticare a unor probleme cardiovasculare, la tratament, care include medicamente și intervenții chirurgicale.


Afecțiunile cardiace sunt extrem de complexe și diferite. Anumite afecțiuni pot fi de natură congenitală (moștenite sau care apar de la naștere) sau se poate dezvolta din cauza unor probleme de sănătate precum diabetul, nivelul de colesterol, hipertensiunea etc.


Persoanele care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor asociate inimii se numesc cardiologi. Mulți oameni sunt mai deschiși cu privire la starea lor de sănătate atunci când vizitează cardiologii, deoarece înțeleg că acești medici se ocupă zilnic de sănătatea inimii. Alți medici ar putea să nu-și dea seama de amploarea daunelor care au avut loc la inima pacientului dacă acesta împărtășește prea multe informații cu privire la simptomele sale sau la istoricul medical trecut. De aceea, este vital ca pacienții să consulte cardiologii dacă starea lor se agravează.


Cum funcționează inima?


Funcționalitatea de bază a inimii constă în modul în care aceasta procesează oxigenul și nutrienții în circulație, aceasta fiind denumită circulație coronariană. Din sistemul de circulație al oricărui organism uman fac parte arterele și venele coronare.


Pentru a funcționa corespunzător, inima trebuie să se contracte, forțând sângele să iasă prin vene și artere. Aceasta pompează sângele de 70 de ori pe minut în medie, dar se accelerează de două ori mai repede în timpul activității fizice și nu numai sau în momentul în care aveți emoții intense.


Sângele este transportat din camerele stângi ale inimii către artere, de unde este transportat spre capilarele din toate țesuturile, cum ar fi pielea sau alte organe ale corpului. După ce furnizează oxigen și nutrienți și colectează produsele reziduale din organism, sângele ajunge în camerele drepte ale inimii printr-o rețea de vene extinse. Produsele reziduale sunt eliminate pe măsură ce sângele se deplasează prin ficat.


Care sunt principalele tipuri de boli cardiovasculare?


Cele mai întâlnite tipuri de boli cardiovasculare sunt următoarele:


· Boala coronariană – Aceasta este o afecțiune în care funcționalitatea mușchiului cardiac este inadecvată, ceea ce duce la o circulație ineficientă a sângelui. Boala coronariană este cel mai adesea asociată cu boala coronariană, deși ar putea fi cauzată și de alți factori, cum ar fi vasospasmul cardiac. Boala arterelor coronare este o afecțiune în care plăcile de aterom se acumulează în pereții arterelor care alimentează miocardul și cauzează obstrucție. Angina pectorală (disconfort toracic) și infarctul miocardic (atac de cord) sunt două simptome și circumstanțe legate de boala coronariană.


· Cardiomiopatia – Este o afecțiune în care mușchiul inimii se îmbolnăvește. Cardiomiopatiile sunt fie limitate la inimă, fie există în conjuncție cu o problemă sistemică mai amplă, ambele având ca rezultat frecvent moartea cardiacă sau dizabilitatea progresivă ca o consecință a insuficienței cardiace.Cardiomiopatia afectează funcția miocardului și expune persoanele la riscul de aritmie și/sau moarte cardiacă subită. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea dificultăți de respirație, oboseală și edeme la nivelul picioarelor, însoțite de insuficiență cardiacă. Pot apărea, de asemenea, bătăi neregulate ale inimii și leșinuri.


· Boala vasculară – Reprezintă o afecțiune inflamatorie a arterelor musculare majore și medii cauzată de o funcționare defectuoasă a celulelor endoteliale. Celulele endoteliale devin active datorită unor factori precum infecțiile, particulele LDL oxidate și alți stimuli proinflamatori. Procesul determină îngroșarea peretelui vasului, rezultând o placă formată din celule musculare netede proliferante, macrofage și limfocite. Placa reduce fluxul sanguin, ceea ce limitează în timp cantitatea de oxigen și nutrienți care ajunge la anumite organe. Se pot forma cheaguri dacă placa se rupe. Tulburările din această vastă rețea de vase de sânge pot duce la o varietate de probleme de sănătate, de la minore la cele care pun în pericol viața.


· Boli cardiace ischemice – Ischemia cardiacă apare atunci când o arteră coronariană este obstrucționată de lipidele desprinse din plăcile de aterom endovascular, însă poate fi cauzată și de vasospasmul funcțional provocat de activitate sau de expunerea la temperaturi extreme.


· Valvulopațiile cardiace – Bolile valvelor cardiace sunt afecțiuni care afectează una sau mai multe valve cardiace. Valvulele tricuspidă și aortică din partea dreaptă a inimii, precum și valvulele mitrală și aortică din partea stângă a inimii sunt frecvent afectate de valvulopatii.


· Bolile cardiace hipertensive (precum hipertrofie ventriculară stângă, boala coronariană, insuficiența cardiac sau aritmia cardiacă) și bolile cardiace inflamatorii (precum endocardita, cardiomegalia inflamatorie și miocardita).


Care sunt factorii de risc sau cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare?


Principalii factori de risc ai apariției unor boli cardiovasculare sunt următorii:

  • Fumatul – Adevărul este că fiecare țigară pe care o fumați vă îmbolnăvește. Fumatul nu este singurul, dar este cel mai grav factor de risc cardiac. Toate formele de boli cardiace, de la cele ușoare la cele grave, pot fi influențate de fumat. Dacă aveți factori de risc suplimentari (în special stresul) și fumați, șansele de a dezvolta o boală cardiacă cresc semnificativ. Renunțarea la fumat este cea mai eficientă metodă pentru a evita bolile cardiovasculare. Riscul de atac de cord, de accident vascular cerebral și de cancer pulmonar poate fi redus semnificativ dacă renunțați la fumat cât mai devreme.
  • Colesterolul crescut – Atunci când există un exces de colesterol în sânge, acesta se acumulează pe peretele interior al arterelor și duce la apariția plăcilor de aterom. Arterele se îngustează ca urmare a acestei „acumulări”. În cazul în care un vas care alimentează inima cu sânge este complet blocat, se produce necroza (moartea) mușchiului cardiac – acest lucru este cunoscut sub numele de atac de cord sau accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral apare atunci când o arteră din creier este complet blocată.
  • Hipertensiunea arterială – Tensiunea arterială reprezintă forța cu care inima pompează sângele în artere și rezistența la curgere a pereților arterelor. Hipertensiunea arterială este principala cauză de deces (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și în Europa. Hipertensiunea arterială afectează 7,4 milioane de români, iar 20% dintre cei care nu știu că au hipertensiune nu se tratează și riscă să moară prematur. În ultimii 15 ani, mortalitatea cauzată de problemele legate de hipertensiune a crescut cu 71% în România. În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza hipertensiunii arteriale.
  • Diabetul zaharat – Diabetul este o afecțiune pe termen lung în care nivelul glicemiei este prea ridicat. Există două forme de diabet, de tip 1 și de tip 2. Singurul hormon care scade nivelul de zahăr din sânge este insulina, care este produsă de pancreas. Nivelurile de glucoză din sânge care sunt prea ridicate pot „uza” peretele arterelor, ducând la ateroscleroză.
  • Obezitatea – Obezitatea este un factor de risc major pentru diabet și boli cardiovasculare. Bolile de inimă, problemele pulmonare, diabetul de tip 2, artrita și problemele de infertilitate sunt toate mai frecvente la pacienții supraponderali sau obezi. De asemenea, putem observa că hipertensiunea arterială, pentru care un factor de risc major este consumul excesiv de sare, joacă un rol important. Totuși, un aport caloric dezechilibrat, care este mai mare decât necesarul organismului, determină o creștere imediată în greutate. Primul pas în prevenirea acestor probleme este să aveți o dietă sănătoasă.
  • Sedentarismul – Un stil de viață sedentar este la fel de periculos pentru inimă ca și hipertensiunea arterială, obezitatea sau colesterolul ridicat. Ne așezăm în fața televizorului și ne uităm la un film sau la o emisiune cu un bol mare de popcorn și bem mai ales sucuri carbogazoase sau bere, în funcție de vârstă. Activitățile pe calculator ale copiilor (care încep cu temele pentru acasă și se termină cu jocurile) ne împiedică să ieșim la o alergare, la o sesiune de fotbal cu amicii noștri din comunitate sau pur și simplu să ne plimbăm afară. Partea bună este că, fiind mai activ fizic, puteți reduce riscul apariției unei probleme cardiovasculare.
  • Stresul – Stresul este o problemă psihosocială care rezultă din confruntarea persoanei cu solicitări, sarcini, circumstanțe, care sunt considerate dificile, neplăcute sau vitale pentru un individ. Stresul poate contribui la dezvoltarea sau agravarea unor boli cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă și diabetul, precum și la provocarea unui atac de cord.

Pentru a preveni apariția unor boli cardiovasculare, se recomandă evitarea factorilor de risc de mai sus și controlul periodic la medici cardiologi cu experiență.


Cum se pot diagnostica bolile de inimă?


O radiografie toracică, o angiografie coronariană, o electrocardiogramă (monitorizarea Holter ECG 24h sau EKG de repaus), ecocardiogramă toracică și un test de efort la cicloergometru sunt toate investigații posibile. Vă recomandăm să luați legătura cu medicul de familie în prima fază pentru a vă recomanda unul dintre aceste tipuri de teste, după care contactați cât mai repede un medic cardiolog precum cei de la clinicile Origyn.


Cum se pot trata bolile de inimă?


Modificările stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și intensificarea exercițiilor fizice, vă pot ajuta să reduceți riscul de a dezvolta complicații ale bolilor cardiovasculare. Medicamentul poate fi, de asemenea, prescris de către medicul dumneavoastră. Recomandarea noastră este aceea de a lua legătura cu un medic cardiolog în vederea unei examinări după care să vă prescrie cu tratament specific pentru dumneavoastă. Obțineți recomandări de la medic cu privire la modul în care să vă reduceți riscul de boli cardiace sau să vă vindecați.

    APPOINTMENTS