Consultatia initiala
Evaluarea continuă şi rezultatele obţinute vor fi păstrate într-o fişă personalizată a fiecărui cuplu, pentru a monitoriza progresul în terapie.


Consultatiile ulterioare
Toate aceste aspecte ale terapiei vor putea fi evaluate, explicate şi înţelese de către pacienţi în cadrul consultaţiilor. Consultul psihologic, de asemenea obligatoriu în cadrul procedurilor de reproducere umană asistată, are ca scop identificarea gradului de cunoaștere a implicațiilor procedurii de fertilizare in vitro și al nivelului de pregătire psihologică a cuplului.
Evaluarea partenerului
Menţionăm teste imunologice, de vitalitate a spermatozoizilor, de identificare a celulelor specifice unei inflamaţii şi, nu în ultimul rând, punem accent pe studiul morfologic al spermatozoizilor. În eventualitatea în care proba de spermă prezintă valori sub referinţă, analizăm spermatozoizii după o prelucrare complexă în scop diagnostic. În acest fel putem evalua şansele de reuşită ale unei inseminări intrauterine. Dacă după preparare valorile spermogramei se menţin sub valorile de referinţă sau morfologia spermatozoidului indică grave alterări, se va repeta evaluarea dupa 3 luni. Menţinerea unor valori sub valorile normale va orienta terapia spre procedura de ICSI (intracitoplasmatic sperm injection) sau IMSI (intracitoplasmatic morphologically selected sperm injection). Incepand cu anul 2014 suntem primul centru din Romania ce ofera pacientilor sai stabilirea gradului de fragmentare a ADN in fiecare spermatozoid prin metoda SCSA, cu ajutorul flow citometriei.

Testul postcoital sau testul Sims-Huhner
Inseminarea artificiala cu sperma de la partener
Inseminarea intrauterină reprezintă modalitatea prin care spermatozoizii partenerului după o prelucare specifică, prin care sunt înlăturate bacterii, spermatozoizii morţi şi se capacitează cei vii, sunt injectaţi cu ajutorul unui cateter de inseminare în interiorul uterului.
Indicaţiile acestei metode sunt:

Procedura de inseminare intrauterina – inseminare artificiala
Cateterul steril este preumplut cu mediu special şi la capăt se ataşează seringa sterilă cu sperma preparată. Acest dispozitiv format din cateter şi seringă este furnizat de către embriolog, care va verifica încă o dată elemetele de identificare ale cuplului. Medicul ginecolog va pătrunde uşor cu cateterul prin orificiul extern al colului, va trece de orificiul intern al colului şi va introduce cateterul până la aproximativ 1 cm de fundul uterului. Se va injecta întreaga cantitate de spermă prelucrată, respectiv 0,5 ml. Se extrage cateterul şi pacienta va sta în repaus încă 15-20 minute. După aceasta pacienta îşi poate relua activităţile zilnice. Un test de sarcină poate fi efectuat la 14 zile după procedură. O dozare a β HCG va fi efectuată la 9 -10 zile după procedură.
Procedura de FIV sau de ICSI / IMSI
