Tratamente

Consultatia initiala

În cadrul acestui prim consult se va evalua starea sănătăţii fiecărui partener, apreciind factorii de risc ce pot împiedica obţinerea unei sarcini. Se va avea în vedere istoricul familial al fiecărui partener, boli preexistente, tratamente de lungă durată, fumatul, profilul hormonal, testul Papanicolau, eventuale sarcini obţinute anterior şi condiţiile în care au fost obţinute. Se vor discuta aspectele terapiei infertilităţii şi posibilităţile actuale focusând discuţia pe condiţiile medicale care ar putea interveni în obţinerea unei sarcini. Acest prim consult reprezintă un prim pas în evaluarea gradului infertilităţii şi stabilirea paşilor următori.

Evaluarea continuă şi rezultatele obţinute vor fi păstrate într-o fişă personalizată a fiecărui cuplu, pentru a monitoriza progresul în terapie.

Consultatiile ulterioare

Vor avea în vedere evaluarea în dinamică a ovulaţiei, a tratamentului unor eventuale cauze medicale care pot împiedica procreerea. Monitorizarea ecografică a foliculilor şi determinările hormonale în dinamică vor constitui puncte de referinţă în terapie. În funcţie de aceste rezultate se poate reevalua şansa de obţinere a unei sarcini. Permeabilitatea tubară poate fi verificată cu ajutorul sonohisterografiei (HyCoSy), o metodă mai puţin dureroasă şi mai uşor de tolerat de către paciente decât histerosalpingografia (HSG). În unele cazuri, histeroscopia şi laparoscopia diagnostică se constituie în aşa numitul “standard de aur” în evaluarea cauzelor infertilităţii la femeie.

Toate aceste aspecte ale terapiei vor putea fi evaluate, explicate şi înţelese de către pacienţi în cadrul consultaţiilor. Consultul psihologic, de asemenea obligatoriu în cadrul procedurilor de reproducere umană asistată, are ca scop identificarea gradului de cunoaștere a implicațiilor procedurii de fertilizare in vitro și al nivelului de pregătire psihologică a cuplului.

Evaluarea partenerului

Concomitent cu începerea investigaţiilor cauzelor feminine ale infertilităţii se va avea în vedere şi evaluarea partenerului. Spermograma (Download PDF, 53 KB) şi spermocultura vor constitui primele etape ale evaluării infertilităţii de cauză masculină. Întrucât politica ORIGYN este de a respecta mecanismele biologice şi fiziologice cât mai mult cu putinţă, este indicat ca proba de spermă să se recolteze în cadrul laboratorului nostru. Evaluarea spermatozoizilor este influenţată de condiţiile de transport şi de temperatură. Din acest motiv toate echipamentele noastre sunt încălzite la 37°C, iar evaluarea se realizează în condiţii reduse de lumină. Microclimatul este de asemenea controlat din punct de vedere microbiologic. Pentru interpretarea rezultatelor aplicăm noile valori de referinţă elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi publicate în anul 2010. În evaluarea standard a spermogramei, pe lângă evaluarea clasică, adăugăm unele teste suplimentare cu scop diagnostic.

Menţionăm teste imunologice, de vitalitate a spermatozoizilor, de identificare a celulelor specifice unei inflamaţii şi, nu în ultimul rând, punem accent pe studiul morfologic al spermatozoizilor. În eventualitatea în care proba de spermă prezintă valori sub referinţă, analizăm spermatozoizii după o prelucrare complexă în scop diagnostic. În acest fel putem evalua şansele de reuşită ale unei inseminări intrauterine. Dacă după preparare valorile spermogramei se menţin sub valorile de referinţă sau morfologia spermatozoidului indică grave alterări, se va repeta evaluarea dupa 3 luni. Menţinerea unor valori sub valorile normale va orienta terapia spre procedura de ICSI (intracitoplasmatic sperm injection) sau IMSI (intracitoplasmatic  morphologically selected sperm injection). Incepand cu anul 2014 suntem primul centru din Romania ce ofera pacientilor sai stabilirea gradului de fragmentare a ADN in fiecare spermatozoid prin metoda SCSA, cu ajutorul flow citometriei.

Testul postcoital sau testul Sims-Huhner

Poate evalua interacţiunea dintre spermatozoid şi colul uterin, respectiv glera cervicală a partenerei. Este util şi indicat în evaluarea infertilităţii.

Inseminarea artificiala cu sperma de la partener

Pentru a obţine cea mai bună rată de succes, ORIGYN recomandă cuplurilor inseminarea intrauterină (IUI) sau inseminarea artificială cu spermă de la partener, după stimularea ovariană controlată a partenerei. Rata de succes cumulată poate creşte dacă se utilizează trei încercări de inseminare intrauterină.  În unele cazuri se poate aplica IUI fără ca în prealabil femeia să fie stimulată ovarian. Dar conform literaturii de specialitate rata de succes este mai mică decât în cazul ciclurilor stimulate. Şi posibilitatea de obţinere a unei sarcini gemelare este mai mică.

Inseminarea intrauterină reprezintă modalitatea prin care spermatozoizii partenerului după o prelucare specifică, prin care sunt înlăturate bacterii, spermatozoizii morţi şi se capacitează cei vii, sunt injectaţi cu ajutorul unui cateter de inseminare în interiorul uterului.

Indicaţiile acestei metode sunt:

infertilitatea inexplicabilă
endometrioza forma uşoară şi medie
vaginism
disfuncţii ovulatorii
oligozoospermie, astenozoospermie. oligoastenozoospermie
infertilitatea de cauză cervicală (a colului uterin)
tulburări sexuale (impotenţă, ejaculare retrogradă, hipospadias)
În unele cazuri de infertilitate inexplicabilă se poate folosi perfuzia tubară cu spermă preparată de la partener, în care se va folosi un volum mai mare de spermă preparată, respectiv 4ml.

Procedura de inseminare intrauterina – inseminare artificiala

Înainte de începerea procedurii se va verifica identitatea partenerilor şi corectitudinea datelor înscrise pe recipientul de recoltare a spermei. Se va aşeza pacienta în poziţie ginecologică, se va spăla regiunea colului cu mediu special de spălare, după aplicarea unui speculum vaginal. Odată  orificiul extern al colului bine evidenţiat, se va  începe procedura.

Cateterul steril este preumplut cu mediu special şi la capăt se ataşează seringa sterilă cu sperma preparată.  Acest dispozitiv format din cateter şi seringă este furnizat de către embriolog, care va verifica încă o dată elemetele de identificare ale cuplului. Medicul ginecolog va pătrunde uşor cu cateterul prin orificiul extern al colului, va trece de orificiul intern al colului şi va introduce cateterul până la aproximativ 1 cm de fundul uterului. Se va injecta întreaga cantitate de spermă prelucrată, respectiv 0,5 ml. Se extrage cateterul şi pacienta va sta în repaus încă 15-20 minute. După aceasta pacienta îşi poate relua activităţile zilnice. Un test de sarcină poate fi efectuat la 14 zile după procedură. O dozare a β HCG va fi efectuată la 9 -10 zile după procedură.

Procedura de FIV sau de ICSI / IMSI

Incepand cu data de 07.04.2014 prin Ordinul 368/2017 publicat in MO 247 din 07/04.2014 ORIGYN FERTILITY CENTER a primit acreditarea din partea Ministerului Sanatatii si ofera posibilitatea de a efectua procedurile de FIV, ICSI sau IMSI in cel mai nou si cel mai dotat centru de profil din Romania. Această posibilitate va fi discutată cu fiecare cuplu în parte într-o şedinţă specială în care se vor prezenta pe larg posibilităţile şi ratele de succes.