Laboratorul de FIV

Laboratorul de FIV

Atunci cand un cuplu alege un centru de reproducere umana asistata, nu alege doar doctorul, alege si laboratorul de FIV. De cele mai multe ori, laboratorul si ceea ce inseamna un laborator de FIV este o “necunoscuta” pentru pacienti.

Laboratorul de FIV este locul unde gametii cuplului (ovocitele si spermatozoizii) se intalnesc pentru a da nastere embrionilor. Pacientii trebuie sa stie ca nici un laborator de FIV nu poate imbunatati calitatea genetica a ovocitelor, a spermatozoizilor sau a embrionilor. Ce diferentiaza laboratoarele de FIV este dotarea acestora si, cel mai important, competenta, experienta si rigurozitatea echipei de embriologi.

IMG_0154_resize1Orice clinica de FIV din tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii standard pentru a primi acreditarea. Clinica Origyn Fertility Center este acreditata din aprilie 2014 prin Ordinul nr 368/2014 pentru prelevare de celule umane reproductive, pentru banca de celule reproductive si utilizarea de celule umane in scop terapeutic (Fertilizare In Vitro).

Din dorinta de a maximiza sansele fiecarui cuplu, laboratorul nostru este dotat cu aparatura de ultima generatie care ne ofera posibilitatea sa fim atenti la cele mai mici detalii.

Accesul in laboratorul de de FIV este restrictionat, aici putand intra doar echipa de embriologi si clinicieni, dupa o echipare corespunzatoare. In interiorul laboratorului se utilizeaza doar hote cu flux laminar si filtre HEPA pentru a avea un aer curat si cu cat mai putine impuritati ce ar putea avea un efect daunator asupra embrionilor sau gametilor. De asemenea, pentru a reduce riscul de contaminare in laborator, este utilizata o presiune pozitiva.

1. IVF workstation K-system – Hota mobila

Recoltarea si manipularea ovocitara este o procedura delicată, deoarece ovocitele sunt foarte sensibile la diferentele de temperatura si pH. Pentru minimizarea riscurilor, in clinica noastra recoltarea ovocitara se face in sala de operatie adiacenta laboratorului de FIV. Recoltarea ovocitara se face in eprubete speciale ce sunt mentinute intr-un dispozitiv ce pastreaza temperatura de 37 grade C. Eprubetele sunt ulterior transferate in hota mobila K-system (“IVF workstation”), care este adusa in sala de recoltare si plasata la 1-3 metri de masa operatorie tocmai pentru a minimiza expunerea lichidului folicular cu ovocite la variatii de temperatura. Hota mobila K-system permite atât un control strict al temperaturii, luminii si concentratiei de oxigen si CO 2 din interiorul ei, cat si o protectie impotriva contaminarii microbiologice a mediului cu ovocite, fiind dotata cu flux laminar al aerului si filtre HEPA.

Aceeasi hota mobila este utilizata si in momentul embriotransferului pentru a aduce embrionii in sala unde se realizeaza embriotransferul – sub ghidaj ecografic.

Prezenta hotei in sala de operatie in momentul embriotransferului ofera pacientilor posibilitatea de a vedea embrionul inainte de embriotransfer!

2. Incubatoarele

Laboratorul Origyn este dotat cu doua tipuri de incubatoare: incubatoare de echilibrare a mediilor de cultura si incubatoare de cultivare a embrionilor. Ambele tipuri de incubatoare mentin aceleasi concentratii de dioxid de carbon (6%) si Oxigen (5%). Motivul pentru care preferam sa divizam incubatoarele in doua categorii este pentru a minimiza deschiderea incubatoarelor in care se afla embrioni in cultura, minimizand astfel variatiile de temperatura, concentratii de oxigen si dioxid de carbon si expunerea la lumina, factori ce sunt perturbatori pentru dezvoltarea embrionilor.

3. Dispozitive Time Lapse

Ca dispozitiv de monitorizare time lapse a embrionilor, in clinica noastra folosim inca din 2014 EmbryoScope, cel mai utilizat sistem de monitorizare Time Lapse din lume. Avantajele monitorizarii Time Lapse si ale EmbryoScope-ului le puteti regasi in articolul “EmbryoScope – Monitorizare Time Lapse”, publicat pe site-ul nostru.

4. Tehnica de Fertilizare In Vitro

In clinica noastra se poate efectua FIV (fertilizare în vitro) conventionala, Injectie intracitoplasmatica de spermatozoid (ICSI) si Injectie intracitoplasmatica de spermatozoid selectat pe criterii morfologice (IMSI).

Procedura de ICSI/IMSI este realizata cu ajutorul unui microscop inversat Leica cu sistem de manipulare Narishige.

5. Procedura PGD/PGS sau, după cum a fost recent denumita, PGT – Testare Genetica Preimplantationala

Din septembrie 2015, in clinica noastra efectuam testare genetica preimplantationala (PGT). Primul copil cu testare genetica preimplantationala efectuata in totatilitate in Romania a fost nascut in 2016 si obtinut de clinica Origyn Fertility Center. Pentru mai multe detalii legate de PGT accesati articolul cu “PGD-PGS” de pe site-ul nostru.

Pentru biopsierea embrionilor utilizam laserul LYKOS de la Hamilton Thorne.

6. Vitrificarea – cea mai noua si utilizata metoda de congelare

Cand vorbim de crioconservarea embrionilor, a spermatozoizilor sau a ovocitelor vorbim de doua tehnici diferite: inghetare lenta sau vitrificare.

In cadrul Clinicii Origyn Fertility Center utilizam doar Vitrificarea (din anul2014), embriologii nostri avand o experienta vasta in congelare/decongelare de embrioni si gameti vitrificati.

Mai multe informații despre avantajele si detaliile tehnice referitoare la tehnica de Vitrificare gasiti in articolul “Slow freezing sau Vitrificare”.

7. Ecloziunea asistata prin laser – Laser assisted hatching

Pentru anumite cazuri atent selectate, ecloziunea asistata poate fi cheia succesului.

Controlul calitatii se face la interval de 3-6 luni, iar mentenanta aparaturii de laborator se face conform recomandarilor producatorului si doar de catre echipe autorizate.

IMG_3713_resize

Comments are closed.