AMH – Aman, aman … dar pana cand?

Aman, aman, dar pana cand…?

Tot mai multe femei aleg sa amane conceptia unui copil, dupa varsta de 30 de ani. Acest trend, observat la nivel european, a fost confirmat si in Romania: potrivit Institutului National de Statistica, numarul femeilor din Romania care decid sa aiba primul copil dupa varsta de 35 de ani s-a dublat in ultimul sfert de secol.

Condiţiile de progres economic şi social constant au facilitat emanciparea femeii şi participarea crescanda a acesteia la activităţile economice, mobilitatea socială în creştere conducand la schimbarea prioritatilor.

Din pacate insa, odata cu varsta materna avansata se reduce semnificativ potentialul fertil al femeilor, deoarece atat numarul ovocitelor (celule sexuale feminine), cat si calitatea acestora scad, astfel incat sansele ca ovocitele sa fie fertilizate si sa se dezvolte embrioni normali sunt mai mici.

De asemenea, se inregistreaza o crestere marcanta a riscului de avort spontan. In cazul femeilor cu varste intre 35-40 de ani, riscul de avort este de 20-30%.

Se poate amana conceptia … dar pana cand?! In prezent exista metode validate prin care poate fi evaluata rezerva ovariana (rezerva de ovocite), astfel incat decizia de amanare a momentului conceptiei unui copil sa fie una bine informata.

Evaluarea fertilitatii poate fi realizata printr-o evaluare ginecologica si determinarea unor markeri hormonali specifici. Hormonul Antimullerian (AMH), care reprezinta “hormonul momentului” in medicina reproductiva, este produs de celulele granuloase ale foliculior primordiali de la nivelul ovarelor, iar valoarea acestuia este deosebit de importanta, deoarece:

 • ofera date cu privire la rezerva ovariana

 • are potential de predictie a instalarii menopauzei

 • este factor de predictie a obtinerii sarcinii prin tehnici de reproducere umana asistata

 • este predictor al raspunsului la stimularea ovariana controlata in procedurile FIV

 • este factor de predictie pentru sindromul de hiperstimulare ovariana in urma stimularii ovariene controlate

 • marker pentru tumorile ovariene de granuloasa

 • cuantifica gradul de distrugere al ovarului dupa chirurgia ovarului sau chimioterapie

Ceea ce stim deja din sursele literare:

 • Varsta medie de instalare a menopauzei este de 51 ani

 • 1/10 femei intra la menopauza de la 45 de ani

 • 1/100 femei intra la menopauza de la 40 ani

 • fertilitatea se reduce cu 13 ani inainte de instalarea menopauzei (Loh 2011).

 • 1/10 femei vor avea fertilitate redusa incepand cu varsta de 32 ani. (Nikolau si Templeton, 2003).

Interpretare (femei <35 ani)

AMH seric

Crescut (sindrom de ovare polichistice)

>4.0 ng/ml

Normal

1.5-4.0 ng/ml

Limita/normal

1.0-1.5 ng/ml

Scazut

0.5-1.0 ng/ml

Foarte scazut (insuficienta ovariana)

<0.5 ng/ml

Testarea AMH se poate face in orice zi a ciclului menstrual, nivelul fiind constant.

La baza deciziei de a amana momentul conceptiei sta, de regula, o serie de motive obiective (lipsa unui partener, dorinta de a progresa pe plan profesional, instabilitate emotionala sau financiara), insa, din pacate, cu toate progresele facute de medicina reproductiva, varsta materna influenteaza decisiv rezultatele tehnicilor de reproducere umana asistata.

Prezervarea fertilitatii poate fi insa realizata prin “social freezing”, care presupune criostocarea ovocitelor proprii pentru a fi folosit mai târziu in viata, in vederea obtinerii unei sarcini.

Comments are closed.